Als je naar verre bestemmingen op vakantie gaat, is het belangrijk om je goed te informeren over de gezondheidsrisico’s en de nodige vaccinaties. Soms zijn er verplichte vaccinaties (vb gele koorts), vaker zijn er (sterk) aanbevolen vaccinaties om je te beschermen tegen infectieziekten zoals buiktyfus, difterie, Hepatitis A en B, meningitis of is er nood aan gedegen bescherming tegen malaria.

Voor de meeste vaccinaties kan je terecht bij je huisarts, die je ook advies kan geven over je persoonlijke gezondheidstoestand en de beste voorbereiding voor je reis. Andere vaccinaties (vb gele koorts) worden enkel toegediend in een erkend vaccinatiecentrum. Het is aangeraden om minstens zes weken voor je vertrek een afspraak te maken met je huisarts of met een erkend vaccinatiecentrum. Je kan de lijst van erkende vaccinatiecentra raadplegen op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, www.wanda.be.

Neem op voorhand zeker ook al eens een kijkje op www.wanda.be. Naast algemeen gezondheidsadvies voor reizigers, vind je hier per land de aangeraden vaccinaties en andere voorzorgsmaatregelen terug.

Als je reeds gevaccineerd bent tegen bepaalde ziekten, is het handig om een overzicht te hebben van deze vaccinatiegegevens. Zo kan je vermijden dat je onnodig of te vaak gevaccineerd wordt. Je kan je vaccinatiegegevens raadplegen via de website www.vaccinnet.be.