Hoewel een goede UV-bescherming het hele jaar door belangrijk is, besteden we hier in deze periode van toenemende aanwezigheid van de zon graag wat extra aandacht aan. Naast positieve effecten, zoals de aanmaak van Vitamine D (belangrijk voor onder meer onze botten), hebben UV-stralen ook negatieve effecten. Zeker bij een (te) lange blootstelling met onvoldoende bescherming kan dit leiden tot schade aan huid en/of ogen. Naast de gevolgen op korte termijn (de gekende huidverbranding) zijn er ook (en belangrijker) de gevolgen op langere termijn, met een verhoogd risico op huidkanker voorop. Ook een verhoogde kans op (versnelde) huidveroudering (rimpels, pigmentvlekken) behoren tot de risico’s. Met een goede UV-bescherming vanaf kindertijd kunnen maar liefst 75% van de huidkankers vermeden worden!

Praktisch zien we dat als de UV-index hoger is dan 3 bescherming belangrijk wordt. Deze UV-index (voor België) kan onder andere geraadpleegd worden op volgende website: www.uv-index.be of via de SunSmart Global UV-APP.

De stichting tegen kanker raad alvast volgende 3 maatregelen aan voor een goede UV-bescherming:

Niet alleen op vakantie in het buitenland, maar ook in ons eigenste België zijn deze maatregelen belangrijk. Of het nu voor een fietstochtje, een bbq/picknick, het werken in de tuin, een buitensportactiviteit of het doen van een terrasje is, vergeet U niet te beschermen tegen de zon om er zo zorgeloos van te kunnen genieten!